Воскресенье, 23 июня, 2024

Instagram@nurlyolke

Басқада

spot_img

Ботулизм

Ботулизм — бұл жерде табиғи жағдайда болатын «Clostridium botulinum» бактериялары тудыратын бұлшықет параличіне әкелетін сирек кездесетін ауру және уланудың ең ауыр түрі. Ботулизмнің ауру қоздырғышы негізінен бұзылыңқыраған консервіде, компотта, шұжықта, балықта болады. Ауру қоздырғыш өзінен өте күшті у бөледі. Бөлінген у адамды, сонымен қатар малды да, құсты да, судағы балықты да уландырады.

Уланған тамақтардан у тез арада қанға түсіп, қан тамырларын зақымдайды, нерв жүйесін улайды. Ботулизммен уланған кезде оның белгісі 2 сағаттан соң, кейде одан да кейін (8—10 сағат өткен соң) барып біліне бастайды. Сонымен қатар, көздің қосарлануы немесе бұлыңғыр көру, қабақтың ауырлығы, бұлыңғыр сөйлеу, жұтылу қиындықтары, құрғақ ауыз және бұлшықет әлсіздігі (иықтан басталып, бүкіл денеге таралады). Нәтижесінде тыныс алу бұлшықеттерінің сал ауруы пайда болады, бұл науқастың өліміне әкеледі.

Келесі алдын алу шараларын сақтаған жөн:

-Көшедегі сауда орындарында үйде консервілеу өнімдерін сатып алмаңыз.

-Үйде саңырауқұлақтарды, ет, балық, шөптерді сақтауды ұсынбаңыз.

— Қызмет көрсетер алдында үйдегі консервілерді дұрыс сақтау және тиісті температуралық өңдеу өте маңызды.

— Зақымдану және ісіну немесе ағып кету көріністері бар консервілерден бас тарту керек. Көкөністер мен жемістерді тұтынар алдында мұқият өңдеңіз.

Алматы бөлімшелік көліктегі санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы бас маманы
Есполат Улжалгас

Жаңалықтар | Новости

Instagram@nurlyolke